Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Τα ζώα στην τάξη και στη ζωή μας

Παρατηρούμε τον εαυτό μας και στη συνέχεια μεταμορφωνόμαστε.
Στην αρχή δειλά-δειλά, μετά όμως το απολαμβάνουμε πολύ. 
Τα παιδιά από πολύ μικρά δείχνουν να αγαπούν πολύ τη συναναστροφή τους με τα ζώα.
Η ενίσχυση αυτής της αγάπης, οδηγεί στη συνέχεια και στην ενίσχυση του σεβασμού απέναντι στο διαφορετικό.

Από την ώρα που γεννιούνται τα παιδιά, δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στους τετράποδους, φτερωτούς, υδρόβιους…  φίλους μας. 


Ιστορίες με ζώα, ιστορίες για ζώα, υπάρχουν σε πληθώρα στη βιβλιοθήκη μας,
 αφού μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουμε να τα ξεφυλλίζουμε και να ακούμε αυτά που έχουν να μας... πουν. Τα βιβλία δίνουν αφορμές για θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές δημιουργίες, κουκλοθέατρο αλλά και για συζητήσεις.
Πολλά παραμύθια και πολλές ιστορίες για παιδιά έχουν για ήρωες ζώα, ενώ ένα μεγάλο μέρος των παιχνιδιών που υπάρχουν σε ένα παιδικό δωμάτιο, αποτελείται από ζωάκια κάθε μορφής και υλικού.


Τα ζώα πρωταγωνιστούν στην σχολική μας καθημερινότητα
και τα ... προσκαλούμε στην τάξη σε κάθε ευκαιρία
Δικαιοσύνη, καλοσύνη, στοργή, φροντίδα προς τον άλλο, ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και της ευθύνης είναι μόνο λίγες από τις αξίες που αφυπνίζουμε στα παιδιά όταν συμπεριλαμβάνουμε τη φιλοζωία ως μέρος των παιδαγωγικών μας δράσεων.
Μύθοι του Αισώπου από την ομάδα "Μικρός Νότος", στο "σπίτι των μικρών"

Μια διαδραστική παράσταση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου με θέμα τους μύθους του Αισώπου, από την ομάδα "Μικρός Νότος". Μέσα από παιχνίδι, κέφι, χορό και μουσική, τα παιδιά συστήθηκαν με τους ήρωες των παραμυθιών «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας», «Η αλεπού και ο κόρακας», «Ο λαγός και η χελώνα», «Ο ποντικός της πόλης κι ο ποντικός της εξοχής», και με πολύ διασκεδαστικό τρόπο είδαμε τα ζώα να "μιλάνε", για την αλαζονεία και τη βία, για την υπομονή και τη φιλία, για τη γενναιότητα, για τον θυμό, για την αγάπη.

Με αφορμή  τις προσαρμογές των παιδιών κατά τη διάρκεια του μήνα Σεπτέμβρη, μιλήσαμε για τα ζώα που έχουμε στο σπίτι (πραγματικά ή ζώα-αντικείμενα), διαβάσαμε ιστορίες με ήρωες ζώα (που είχαν πολλά να μας πουν για θέματα που απασχολούσαν τις ομάδες), είδαμε έργα τέχνης με ζώα, παρακολουθήσαμε μια παράσταση με θεματολογία παρμένη από τους «Μύθους του Αισώπου»  και καταλήγοντας στην παγκόσμια ημέρα των ζώων δημιουργήσαμε τις δικές μας γάτες, μεταμορφωθήκαμε επίσης σε σκύλους και γάτες που έπαιξαν μαζί, αρμονικά.

  
Ζώα στην τέχνη
Στα παιδιά δόθηκε επίσης η ευκαιρία να ξεφυλλίσουν βιβλία με ανάλογη θεματολογία, να περιγράψουν εικόνες και να μιλήσουν μεταξύ τους για τις ιστορίες τους.

Οι δικές μας ... γάτες για την παγκόσμια ημέρα των ζώων