Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Η αφίσα για τη παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2014, όπως τη φιλοτέχνησε
η Ιρλανδή εικονογράφος, συγγραφέας και δημιουργός κινουμένων σχεδίων, Niamh Sharkey

Στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875), γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου με σκοπό να τονώσει τις δράσεις για τη φιλαναγνωσία.

Στο σπίτι των μικρών, το βιβλίο έχει εξέχουσα θέση στις καθημερινές μας δραστηριότητες. 
Τα βιβλία μας δίνουν αφορμές για να ξεκινήσουμε ολόκληρα σχέδια εργασίας, μα και κάθε φορά που πραγματοποιούμε μια δράση,εντάσσουμε σε αυτή πληροφορίες, ιστορίες, μύθους και πολλά άλλα που κρύβονται στους θησαυρούς των βιβλίων.
Άλλες φορές πάλι, απλά διαβάζουμε ιστορίες. Που έρχονται και συναντούν τις δικές μας σκέψεις, τις παίρνουν μαζί τους και τις πάνε ακόμα παραπέρα...

Έτσι λοιπόν, την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, βρήκαμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε το ίδιο το βιβλίο! Γιατί τις ιστορίες του, τις γιορτάζουμε κάθε μέρα.
κι έτσι, όλα τα παιδιά του σχολείου, αυτή τη μέρα, έγιναν για λίγο συγγραφείς και εικονογράφοι, φτιάχνοντας τα δικά τους βιβλία...
Αλλά τους δόθηκε και επιπλέον χρόνος για να τον περάσουν στην βιβλιοθήκη του σχολείου όπου ξεφύλλισαν και επεξεργάστηκαν βιβλία.



Θέλουμε να πιστεύουμε πως όλες αυτές οι δράσεις, θα γίνουν αφορμές για να "χτίσουμε" αυριανούς αναγνώστες. Άλλωστε, όπως αναφέρει η βραβευμένη Ιρλανδή συγγραφέας Siobhan Parkinson στο μήνυμα για τη φετινή παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, "ο αναγνώστης είναι εξίσου σημαντικός για την ιστορία, με τον συγγραφέα. Υπάρχει μόνο ένας συγγραφέας για κάθε ιστορία, υπάρχουν όμως εκατοντάδες ή χιλιάδες, ή μπορεί και εκατομμύρια αναγνώστες, που διαβάζουν τη γλώσσα του συγγραφέα ή σε άλλες γλώσσες στις οποίες μπορεί να έχει μεταφραστεί.
Χωρίς το συγγραφέα η ιστορία, δεν θα είχε γεννηθεί ποτέ.
Αλλά χωρίς τις χιλιάδες των αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, η ιστορία δεν θα είχε ζήσει όλες τις ζωές που θα μπορούσε να ζήσει".



Χρόνια πολλά λοιπόν,  στους συγγραφείς, στα παιδικά βιβλία και στους αγαπημένους μας μικρούς αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου