Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Το σώμα μας

Το σώμα μας
(από έκθεση εικαστικών δράσεων του σχολείου μας)
Ο γιατρός του σχολείου μας, πραγματοποίησε την καθιερωμένη του επίσκεψη κατά την οποία εξετάζει προληπτικά όλα τα παιδιά μας.
 
 
 
Τι είναι πρόληψη;
Πώς αρρωσταίνει το σώμα μας;
Πώς είναι το σώμα μας «από μέσα
»;

 


Ώρα για έρευνα!

 
 
Η φωτοτράπεζα είναι συνήθως  «εργαλείο» στα εικαστικά μας παιχνίδια. Αυτή τη φορά στάθηκε ιδανικό μέσο για να δούμε μια «φωτογραφία» από το εσωτερικό του σώματός μας.

Για την ακρίβεια…ακτινογραφία!



Η ομάδα μπήκε αμέσως στο ρόλο του «μαθητευόμενου» γιατρού με το στηθοσκόπιο ανά χείρας.
Ώρα για ανατομία.
 

Πολλές εικόνες, παιχνίδια  μα και ένα μοντέλο ανατομίας μας καθοδήγησαν στο να ανακαλύψουμε τι υπάρχει πίσω από το δέρμα μας και ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα σύνολο από πολλά όργανα .

 
Στα παιδιά δόθηκαν πολλά ερεθίσματα και αφορμές για να συζητήσουν, να εκφραστούν λεκτικά και να ονοματίσουν πολλά μέρη του σώματος ώστε να φτάσουμε σε συμπεράσματα που αφορούν στην φροντίδα του εαυτού μας.

 

 
Ο Θεός Ασκληπιός, πολύ αγαπητός στους αρχαίους Έλληνες ήταν από τους πιο σημαντικούς θεραπευτές της ελληνικής μυθολογίας που ανακούφιζε από τις ασθένειες τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και είχαν φτιάξει προς τιμή του πολλά ιερά. Όπως αυτό της Επιδαύρου.
 
 -Η Θόλος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου
 -Ο Θεός Ασκληπιός & η κόρη του η Υγεία
 
 
 
Αλήθεια τότε υπήρχαν φάρμακα;
Είδαμε εικόνες όπου φαινόταν η διαδικασία που ακολουθούσαν στο ιερό του θεού Ασκληπιού,  που λεγόταν Εγκοίμηση. Κάποιο από τα παιδιά, "ανακάλυψε" ότι κάπου σε αυτή τη λέξη ήταν κρυμμένο το «κοιμάμαι».
Πίνακας του J. W. Waterhouse
"άρρωστο παιδί στο ναό του Ασκληπιού"
 
Και αυτή είναι η αλήθεια, αφού εκείνα τα χρόνια, για να βοηθήσουν κάποιον να γίνει καλά, τον κοίμιζαν για να ονειρευτεί και μέσα από το όνειρό του να οδηγηθούν στη θεραπεία του.
Η κόρη του Ασκληπιού, η Υγεία, δεν θεράπευε σαν τον πατέρα της, αλλά η λατρεία της συνδέθηκε με την πρόληψη! Η λέξη που στάθηκε αφορμή για το ξεκίνημα αυτού του σχεδίου εργασίας.

Πρόληψη ίσον Υγεία ήταν το τελικό μας συμπέρασμα, κάτι που επιθυμούμε να συντροφεύει τα παιδιά μας σε όλη τους τη ζωή και που πάνω σε αυτό, συνεχίζουμε και άλλα διαδραστικά σχέδια εργασίας σχετικά με το σώμα, τη διατροφή και τη φροντίδα του εαυτού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου